… szóval, lakásvásárlást tervezel, csináltál egy gyors fejszámolást:
    · mennyi a vagyonod
    · mennyit tudsz a lakásügyletre szánni
    · mennyi az általad megfelelőnek tartott lakások vételára
Eljutottál odáig, hogy valamennyi hiányzik a vételárhoz. Mára az állami lakástámogatásokat beszüntették, igy egyéb lehetőség hiján a hiányt hitelből pótolnád?
 
Érdemes tudni, hogy maga a lakásvásárlási hitel a lakásvásárlási ügylet létrejöttét támogatja a meglévő jogi környezet adta lehetőségek mellett. Vagyis a bankok lakásvásárlási hiteleinek színes elnevezései mögött közel hasonló folyamatokra, fedezetigényekre számíthatsz (ingatlan, lakásbiztosítás, életbiztosítás, jövedelem-átutalás). Ránézésre kisebb eltérések tapasztalhatók a bankok kockázatvállalási hajlandóságban – vagyis kit tartanak hitelképesnek és kit nem –, valamint fizetendő kamatok, költségek, megnevezésében, mértékében és számítási módszerében. Ez utóbbi akár több ezer forintos különbséget jelenthet a havi törlesztő részletekben.
 
 
Hol találhatod meg a számodra megfelelő hitelt a sok ajánlat közül?
·          Kérheted pénzügyi tanácsadók vagy hitelközvetítők segítségét. Ők azok, akik akár több bank ajánlatát is ismerik egyszerre és ezek közül – a hiteligénylő helyzetének elemzése után – keresik ki a megfelelőt. Megállapodás alapján ezért a szolgáltatásért pénzt is kérhetnek Tőled, de van, hogy a sikeres üzletet maga a bank honorálja a közvetítő részére.
·          Körbejárhatod személyesen a kérdést: érdeklődhetsz közvetlenül a bankoknál telefonon vagy személyesen. Ez akkor működik, ha van elképzelésed, hogy mely bankokkal dolgozol szívesen – értelemszerűen ezeket fogod megkeresni, mert hát mindet szinte lehetetlen felkeresni, főleg ha még esetleg az idő is szorít.
·          Kereshetsz az interneten, ahol különböző független leírások, táblázatok segíthetnek eligazodni és számos hitel-kalkulátor más az ott regisztrált banki termékek közül ajánl egy vagy több lehetőséget
 
 
Bármelyik mellett is döntesz, ne felejts el rákérdezni vagy utánanézni, hogy a bank milyen tartalmi követelményt vár el az adásvételi szerződés szövegezésében, ha a vételárat vagy annak egy részét a nála igényelt lakáshitelből kívánod kiegyenlíteni (jó eseben ez megtalálható a bank honlapján).
 
Jó tudni, hogy a hitelkonstrukciókat összességükben kell megvizsgálni, ehhez nyújt segítséget a THM (teljes hiteldíj mutató)
 
A THM-et Te magad is kiszámolhatod – a bonyolult képlet mellőzésével - az alábbi link elérését követően: http://apps.pszaf.hu/hitkalk/DCCInput.aspx
 
A hitel összege
Azt, hogy mekkora összegű hitelt vehetsz fel, a banki adósminősítése fogja meghatározni (a hitelt felvevő, mint adósra és annak adóstársára vonatkozó anyagi helyzet, jövedelemtermelő képesség, a megvásárolni kívánt ingatlan értéke és az esetleg egyéb, fedezetként bevonható ingatlanok értéke, ezt a pozíciót tovább erősítheti készfizető kezes vagy kezesek bevonása).
 

A klasszikus lakásvásárlási hitelek helyett választható még úgynevezett befektetéssel kombinált hitel vagy lakáslízing is.

• Befektetéssel kombinált hitel
Ez a hiteltípus annyit jelent, hogy a hitelt nyújtó bank felé csak a hitel kamatát és kezelési költségét kell fizetni. a tőkerészt egy Unit-link életbiztosítás keretében kerül befektetésre, melyről majd szerződésben meghatározott rendszer szerint kerül a tőketartozás rendezésre a bank felé. Előnye, hogy a futamidő alatt akár a saját kockázatvállalásunknak megfelelően is alakítható a befektetés, és a befektetésben felhalmozódott pénz a hozamokkal együtt akár meg is haladhatja a teljes hitelösszeget. Mivel a konstrukció életbiztosítást is tartalmaz, egy előre nem látható tragédia esetén a biztosító kifizeti a hiteltartozás fennmaradó részét. Mégis, annak ellenére, hogy a kombinált hitellel jelentős megtakarítás érhető el, nem minden esetben, és nem mindenkinek megfelelő ez a konstrukció.
• Lakáslízing
Lakáslízing esetén a finanszírozó tulajdonjogot tart fenn magának a futamidő végéig, vagy a hitel maradéktalan kifizetéséig. A gyakorlatban a lakáslízing esetén is pontosan ugyanazok a jogok és kötelezettségek illetik meg az adóst, mint egy hagyományos lakáshitelnél: a lakás bérbe adható, akár lízingátvállalással is eladható és elő- vagy végtörlesztésre is lehetőség van. A lakáslízing legfőbb előnye, hogy új lakás esetén az ÁFÁ-ra nem kell kamatot fizetni, tehát a lízing jóval olcsóbb, mint egy hasonló feltételekkel nyújtott lakáshitel, és minimális önerővel is elérhető. 
 

Hogy - aztán - melyik éri meg vagy melyik nem, és miért egyéni preferenciák alapján dőlnek el.

Jó tanács, ne spórolj a számoláson, spórolj inkább számolással!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladipenz.blog.hu/api/trackback/id/tr491374967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cinóber 2009.09.18. 08:53:29

Szavaztam, hogy az interneten néztem utána amikor 4 évvel ezelőtt hitelt vettem fel, de végül is a számlavezető bankomnál vettem fel hitelt. Akkor örültem, hogy kaptam, azonban egy kis idő múlva rájöttem kaphattam volna kedvezőbb feltételekkel is hitelt, de nem néztem meg minden ajánlatot. Nem tervezek újabb hitel felvételt, de most másképp csinálnám.

K.I.T.T. 2009.09.30. 22:15:34

Én maximum cascoval kombinált garázshitelt tudnék felvenni :))

A Fundamentáról mi a véleményetek? Ha lecsökkentik a fogyasztásom, a megtakarítást félreteszem később hitelt veszek fel, az jó nekem? Garázst tudok belőle venni? Már nagyon szeretnék függetlenedni!!!
süti beállítások módosítása