Lakáshitel mustra – azaz mindennek ára van 

Ha lakásvásárlást tervezel, első lépés egy "gyors" fejszámolás:
 
    · mennyi a vagyonod
    · mennyit tudsz a lakásügyletre szánni
    · mennyi az általad megfelelőnek tartott lakások vételára
 
Eljutsz odáig, hogy valamennyi hiányzik a vételárhoz. Mára az állami lakástámogatásokat beszüntették, igy egyéb lehetőség hiján a hiányt hitelből pótolnád?
 
A hitel összege
Azt, hogy mekkora összegű hitelt vehetsz fel, a banki adósminősítése fogja meghatározni (a hitelt felvevő, mint adósra és annak adóstársára vonatkozó anyagi helyzet, jövedelemtermelő képesség, a megvásárolni kívánt ingatlan értéke és az esetleg egyéb, fedezetként bevonható ingatlanok értéke, ezt a pozíciót tovább erősítheti készfizető kezes vagy kezesek bevonása).
 
Nem árt még az elején tisztázni, hogy a hitelügylet milyen pénzügyi terheket jelent majd:
    · hitelfelvétel költségei
    · hiteltörlesztés (türelmi idő, kamat, kezelési költség, tőketörlesztés…)
    · biztosítási díjak (lakásbiztosítás, fedezeti életbiztosítás…)
Ezeket már a hitelfelvétel előtt be kell tudni illeszteni a családi költségvetésbe.
 
A hitel ára
Azt már tudjuk, hogy mindennek ára van, ráadásul a pénzügyi szolgáltatásoknál megfigyelhető, hogy ahány hely, annyi elnevezés a fizetendő tételekre vonatkozóan, ráadásul kecsegtetnek kedvező költségekkel, díjmentességgel, türelmi idővel, és hallhatsz növekvő törlesztő részletekről, bedőlt hitelekről, végrehajtásról…, de ha nem ezek között a fogalmak között élsz nap, mint nap, nem biztos, hogy elsőre érthető minden.
 
Jó tudni, hogy a hitelkonstrukciókat összességükben kell megvizsgálni, ehhez nyújt segítséget a THM (teljes hiteldíj mutató)
 
A THM-et Te magad is kiszámolhatod – a bonyolult képlet mellőzésével - az alábbi link elérését követően: http://apps.pszaf.hu/hitkalk/DCCInput.aspx
 
Az alábbiakban egy összefoglalót találhatsz az előforduló kiadási tételekről:
 
Hitelfelvételhez kapcsolódó költségként számíthatsz
·               értékbecslőnek fizetendő értékbecslői díjra,
·               banknak fizetendő
        - hiteligénylési díjra és/vagy
        - hitelbírálati díjra és/vagy
        - szerződéskötési díjra és/vagy
        - folyósítási jutalékra és/vagy
        - átutalás tranzakciós díjára,
·               közjegyzőnek fizetendő közjegyzői díjra
·               földhivatalban fizetendő jelzálogbejegyzési díjra
·               esetleg hitelközvetítőnek fizetendő közvetítői jutalékra.
Nagy valószínűséggel nem mind fordul elő, sőt vannak akciók, amikor még azt is elengedik, vagy egy részét elengedik annak, ami egyébként felszámolásra kerülne.
 
Hiteltörlesztésnél az alábbi pénzterheket jelentő fogalmakkal találkozhatsz:
  • Tőketartozás:
    Tőketartozásodat a hitelt nyújtó bank mindig a szerződés szerinti devizanemben fogja nyilvántartani. Például, ha 5 millió forint összegű hitelt euróban vennél fel – mert annak a feltételeit (költségek, kamat stb) tartod kedvezőnek –, akkor a hitelszerződésben meghatározott – általában folyósításkor érvényes deviza-eladási – árfolyamon kiszámolják, hogy az 5 millió forint mennyi eurót jelent. Ez lesz az induló tőketartozásod. Erre az euró összegre (vagy más, választott deviza esetén az adott devizaösszegre) számolják ki a törlesztő részletet.
  • Törlesztő részlet:
    Lakáshitelek esetén a törlesztő részletet – általában – havonta kell fizetni a futamidő végéig. A fizetendő összeg függ az alkalmazott kamattól és a kezelési költség mértékétől és meghatározási módjától valamint ezek megfizetés ütemezésétől, vagyis meddig és hány törlesztő részletet kell fizetni.
    A törlesztő részlet több részből áll. Tartalmaz

    -         tőketörlesztést,
    -         kamat- és kezelési költség megfizetését.
    A törlesztő részlet minden esetben a hitel eredeti devizanemében kerül elsőként meghatározásra. Ha nem forintalapú a felvett hitel, de mi forint jövedelmünkből fizetjük a törlesztő részleteket, akkor még egy – a hitelszerződésben meghatározott, minden nap változó – árfolyamtényezővel is számolni kell. (Volt már arra is példa, hogy egy bank az átváltásért, átvezetésért is további jutalékot felszámolt)
    A havi fizetendő összeg egyenlő törlesztő részletként kerül meghatározásra – ezt hívják annuitásnak –, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a futamidő alatt többször változhat a kamat, így minden kamatváltozás új törlesztő részlet meghatározását jelentheti. Ezt a gyakorlatban némely bank követi, némely bank pedig a hitel-visszafizetéskor vagy a futamidő végén készít egy elszámolást (vagyis ha csökkenő kamattendencia mellett akár hamarabb is kifuthat a tőketartozásunk, míg emelkedő kamatok mellett a futamidő végén tőketartozás maradvány megfizetésére kell megállapodást kötni az ügyfélnek és a banknak).
  •  Kezelési költség:
    Ennek felszámítására többféle módszert is alkalmaznak a bankok.
    - A hitelfelvevő számára a legkedvezőbb megoldás, ha a meghirdetett kezelési költséget hozzáadják az éves hitelkamathoz és ezzel számolják ki a havi törlesztő részleteket. Így minden törlesztő részletben egyre kisebb mértékű lesz a kezelési költség összege (úgymond, átadja helyét a tőke- és kamattörlesztésnek)
    - Meghatározhatják úgy, hogy a százalékban megadott éves kezelési költséget minden naptári év elején vagy az ügylet évfordulóján fennálló tőketartozásra számolják ki, ezt elosztják 12-vel és ezt az összeget hozzáadják a következő évre számolt havi törlesztő részlet összegekhez. Ebben az esetben minden évben kicsit kevesebb lesz a kezelési költség összege.
    - Előfordulhat az is, hogy a teljes futamidő alatt az eredeti tőketartozásra számolják a kezelési költséget. Ebben az esetben nem számíthatunk az összeg csökkenésére.
    Bármely megoldás mellett alkalmazhat a bank minimum és/vagy maximum meghatározást.
Jó tanács! Vedd figyelembe a kezelési költség vetítési alapját és az esetleges összeghatárokat is a termékek értékelésénél, mert mindez befolyásolja a felvett hitel valódi árát.
  • Türelmi idő:
    Nem közvetlenül pénzterhet jelentő kategória, mégis itt említeném meg. A türelmi időnek ugyanis ára van.
    A türelmi idő lényegében a hitel folyósítását követően az az átmeneti időszak, mely alatt az ügyfél csak kamatot és kezelési költséget fizet a banknak. A tőketörlesztés csak ennek az időszaknak a leteltével kezdődik meg. A hitelfelvevő kezdeti terhei ugyan alacsonyabbak lehetnek, de fontos tudni, hogy minél hosszabb türelmi időt és minél alacsonyabb átmeneti havi törlesztő-részletet választ az ügyfél, annál magasabb lesz az annuitásos törlesztő-részlet a türelmi időt követően, tehát a futamidő túlnyomó részében.
  • Biztosítások:
    -         Lakásbiztosítás:
    A lakáshitel egyik - a bank részére megtérülési lehetőséget rejtő – fedezete maga az ingatlan. Ezt az ingatlant érheti olyan kár, amely a bank által elfogadott becsült értéket csökkenti, ezért a bankok a lakáshitel mellé a lakáshitel erejéig a bankra engedményezett – általában minimum tűz és elemi károkra, vezetékes vízkárra vonatkozó és minimum a becsült ingatlanértékkel bíró - lakásbiztosítás megkötését írják elő folyósítási feltételként.
    -        
    Hitelfedezeti életbiztosítás:
    A lakáshitel visszafizetési forrása a hitelfelvevő jövedelme lesz. A hitelfedezeti biztosítás illetve az ezt kiegészítő módozatok szolgálhatnak arra, hogy ha a hitelt felvevő előre nem látható okok miatt (haláleset, munkanélküliség és/vagy keresőképtelenség) nem tudja fizetni hitelét a biztosító teljesít a bank felé – a biztosítási szerződésben foglaltak szerinti ideig és összegben.
    Természetesen a biztosítások között is van különbség árban, szolgáltatásban… Érdemes összehasonlítani és a számodra / számotokra legmegfelelőbbet választani, de erre ráérsz akkor, ha már folyamatban van a hitel. (Visszatérünk rá, mert ez is megér egy újabb mesét.)

Jó tanács, ne spórolj a számoláson, spórolj inkább számolással!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladipenz.blog.hu/api/trackback/id/tr891387671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PénzElek 2009.09.17. 15:25:37

Lakás árak. Fel vagy le? Jelen helyzetben inkább fel. Miért?
- a folyamatosan emelkednek a beruházói költségek miatt,
- emelkedést hoz majd az euro-zónához való csatlakozás,

Ha pedig a híresztelések szerint tényleg erősödik (majd) a hazai gazdaság, ez is emelkedést eredményezhet. A bevezetendő ingatlanadó talán mérsékli az árakat, de a negatív hatása nem számottevő.

Az önrészt kiegészítő banki hitel szerepe tehát várhatóan továbbra is hangsúlyos marad.

győrisrác 2009.09.17. 18:23:25

tudtok abban segíteni, hogy konkrétan mennyi költségre számíthatok a banki költségeken felül? Valahol azt olvastam ez akár 150.000 Ft is lehet. Nem írták, hogy ez Bp-i vagy országos adat. Melyik tételből lehetne faragni, mert ez nagyon sok. Köszi a segítséget

S.Emma 2009.09.18. 13:43:58

@győrisrác: A banki költségeken felül általában az értékbecslési díjjal, közjegyzői díjjal és földhivatali költségekkel kell számolni (bár van vagy volt olyan, hogy bankok egy-egy akció során ezeknek egy részét átvállalják).
Az értékbecslési díj 30ezer Ft körüli.
A közjegyzői díj elég fifikásan került meghatározásra: függ a hitelösszeg nagyságától, ezen belül sávos, de minél magasabb az ügyérték, annál kisebb arányú az ehhez kapcsolódó közjegyzői díj. net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99100014.IM&cel=P(16)
A hitelhez kapcsolódó jelzálogbejegyzés dija 12ezer Ft

győrisrác 2009.09.20. 20:15:44

10 millió Ft feletti ingatlan esetén az alap 81.700-ról indul??
Akkor bizony nem túloztak az ismerősök, összejön a 150.000 Ft feletti költség. Na akkor figyelni kell az akciókat!!

hitel3s 2009.09.20. 20:36:00

a fent leírtakon túl kalkulálhatsz lakásvásárlási illetékkel az ügylettől függően (www.piramisingatlan.hu/illetek.htm), ügyvédi munkadíjjal, és (kétszeri) földhivatali bejegyzés (6/12 e Ft: www.foldhivatal.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=119) díjával is.

Faragó Feri · http://justmarried.blog.hu 2009.09.20. 20:59:12

@győrisrác: úgy látom azoknál az akcióknál, amik jelentős kedvezményt biztosítanak a kezdeti költségek átvállalásában kb. 1%-kal magasabb a kamat a teljes futamidőre. Megéri nekem, hogy a bank átvállaljon költségeket? Mennyit bukok így a teljes futamidő alatt, ha nincs pénzem megfinanszírozni a kezdeti költségeket?

Mikor Icussal vettük a lakást, volt olyan eladó, aki azt mondta, hogy az ne kezdjen vásárlásba, akinek nincs min. 3 M Ft-ja önerőként. Egyébként részéről nem probléma a hitelből történő finanszírozás. Felfogható ez úgy, mint a bizalomépítés költsége? :)
Ilyen kitételekkel is szembesül az ember vásárláskor:))

PénzElek 2009.09.22. 10:39:28

Hamarosan igényelhető lesz egy új, támogatott forint alapú lakáshitel. Mikortól? 2009. október 1-től. Igaz szigorúbb feltételekkel: csak új lakóingatlan vásárlására vagy építkezésre, illetve meglévő lakás korszerűsítésére vonatkozik.
Kamatozás? Kezdetben a hitelcéltól és a nevelt gyerekek számtól függően 6,5–9 százalék között alakulhat a kamatok és kezelési költségek összege.

smiley25 2009.09.23. 15:23:05

Rádióban hallottam, hogy 2010-ig a használt lakások értékesítésével kivárnak az eladók, mert változnak az illetékek. Tudjátok, mi lesz a változás? Gondolom az eladónak kicsit jobb, de konkrét adatokat nem mondtak. Infó??

S.Emma 2009.09.23. 16:11:50

@hitel3s: ezeket a lakásvásárláshoz kapcsolódó költségeket beillesztettem az Otthon, édes otthon cikksorozat 1. részébe (lakásvásárlás)
süti beállítások módosítása