Ha a lakásvásárlás előtt felmérted, hogy
-         mennyi pénzed van,
-         mennyiért vennéd meg a kiválasztott ingatlant,
-         mennyi hitelre van szükséged és azt milyen konstrukcióban és milyen áron kívánod vagy tudod igénybe venni,

… megtetted a megfelelő lépéseket a cél eléréséhez.

Induljon a lakáshitel igénylése!
A jól képzett és tapasztalt hitelügyintézőtől már az érdeklődés illetve igénylés benyújtása során információt kapsz, a hiteligénylés eredményének valószínűségéről. Érdemes odafigyelni ezekre az információkra, hogy tisztában legyél a várható helyzettel.
 
Hiteligénylés
A kiválasztott hitelintézettől megkapod a hiteligénylési nyomtatványokat. Kapsz egy tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy a kitöltött nyomtatványokon túl még milyen dokumentumok benyújtására van szükség illetve, arról is tájékoztatást kapsz, hogy az ingatlan adásvételi szerződés mit tartalmazzon a hitelügylet zökkenőmentes kapcsolódása érdekében.
Van, hogy a hiteligényléshez szükséges nyomtatványokat és tájékoztatókat eléred a kiválasztott bank honlapján is. Ezzel már előre is felkészülhetsz a hiteligénylésre.
A hiteligénylés benyújtásánál szükség lesz
  • a hitelben szereplő személyek (adós, adóstárs, kezes) személyi okmányaira, jövedelemigazolásaira, bankszámlakivonataira, néhány – utolsó két hónapban kapott - közüzemi számláira
  • a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződésre. az ingatlan tulajdoni lapjára, melyen legalább széljegyen szerepel a tulajdonjog fenntartással megkötött adásvételi szerződés, és esetleg helyszínrajzra, tervdokumentációra.
A gyors hitelügyintézés egyik titka, hogy a bank által kért dokumentumokkal ne késlekedjünk!
 
Értékbecslés
A hiteligénylés benyújtását követően a bank közreműködésével megrendelitek a megvásárolni kívánt ingatlan értékbecslését. Ez akár egy-két napon belül el is készülhet. Az értékbecslést általában a banknak küldik meg és a hiteligénylő a banknál veheti át saját példányát.
Az értékbecslés – az ingatlan műszaki adatai mellett – tartalmazza az úgynevezett hitelbiztosítéki vagy menekülési értéket, amely bár a forgalmi értéknél 10-20%-kal alacsonyabb érték, de igazából ez az, az érték, amivel a bank – prudens magatartást gyakorolva – hosszú távon figyelembe tud venni. Vagyis ezt az értéket veszik figyelembe a hitel mögé állított fedezet értékeként.
 
Hitelbírálat
Ez sem olyan bonyolult, bár sokak szerint a hitelbírálat szempontrendszere banktitok. Pedig, nagy kunszt nincs benne, csak józan paraszti ésszel kell végiggondolni: ha Tőled valaki pénzt kér kölcsön, akkor azt Te is viszont szeretnéd látni. A bank sincs ezzel másképp!
A bank megnézi, hogy a hiteligénylő(k) mennyiből él(nek), hogyan teljesíti(k) pénzügyi kötelezettségei(ke)t, magyarul a fizetőkészséget és a fizetőképességet vizsgálja. Persze történhetnek váratlan események, ezekre gondolva kér bizonyos biztosítékokat (fedezet, készfizető kezesség, lakásbiztosítás, életbiztosítás). Ezek összessége alapján dől el, hogy az igényelt hitelösszeget felveheted vagy sem. A hitelbírálat eredményéről a bank általában telefonon értesít. Pozitív döntés esetén időpontot egyeztettek a hitelszerződés megkötésére.
 
Hitelszerződés és közjegyzői okirat
A hitelszerződés megkötése igazából több szerződés megkötését foglalja magába.
  • A hitelszerződés tartalmazza, hogy mennyi összeget folyósítanak és milyen kondíciókkal, mennyit kell havonta fizetned, mi lesz a hitel fedezete és pontosan összefoglalja a folyósítási feltételeket. A szerződő felek a bank és az adósok lesznek.
  • A jelzálogszerződés szorosan kapcsolódik a hitelszerződéshez. Tartalmazza a jelzálogként felajánlott ingatlan adatait és a jelzálogra jogosult adatait és a jogosultság gyakorlásának feltételeit. Szerződő félként a bank, az ingatlan (leendő) tulajdonosai és a hitelfelvevők egyaránt aláírják.
  • Készfizető kezesség akkor kapcsolódik a hitelügylethez, ha a bank esetleg nem látja biztosítva a hitelfelvevő folyamatos jövedelemszerző képességét. Ha folyósítási feltétel a készfizető kezes, akkor az erre vonatkozó szerződést a bank, a készfizető kezes és a hitelfelvevők írják alá.
A hitelszerződés megkötését követően a bank elkészíti a jelzálogjog-bejegyzési kérelmet. Mindenből több példány készül: a hitelfelvevő, a kezesek, a zálogtulajdonosok, a bank, a közjegyző, a földhivatal részére egyaránt.
 
A lakáshitel-szerződést sok esetben közjegyzői okiratba foglalják, vagyis a hitelnyújtó és hitelfelvevő mellett közjegyző is jelen van a szerződés megkötésénél, és felolvassa – szükség esetén értelmezi – a szerződésbe foglalt feltételeket. Ebben az esetben további teendő már csak a földhivatali ügyintézés és a biztosítások megkötése.
Ha a hitelszerződés két tanúval ellenjegyzett magánokiratként kerül megkötésre, a bank előírhatja, hogy a hitelfelvevő közjegyzővel ellenjegyzett tartozáselismerő nyilatkozatot készíttessen. Vagyis a földhivatali és biztosítási ügyintézés mellett/közben a közjegyzővel is találkoznod kell. Ez általában a közjegyző irodájában előre egyeztetett időpontban történik.
 
Földhivatali ügyintézés
Az adásvételi szerződések földhivatali ügyintézését általában a közbenjáró ügyvéd végzi. Érdemes vele egyeztetni, megkérni, hogy az eladó tulajdonjogról való lemondását tartalmazó nyilatkozattal együtt a hitelhez kapcsolódó szerződéseket, jelzálogjog-bejegyzési kérelmet is juttassa el a földhivatalhoz. Mindenből egy-egy eredeti és több másolati példányt kell bevinni, de a másolati példányokból vissza is kapunk földhivatal által érkeztetve. Ez utóbbiakat vissza kell a bankba vinni egy friss – a bejegyzési kérelmeket széljegyen tartalmazó – tulajdoni lappal együtt. .
 
Biztosítási ügyintézés
A földhivatali ügyintézéssel párhuzamosan intézheted a biztosítások megkötését és bankra történő engedményezését, melynek dokumentumait szintén a bankba vissza kell vinni.
  • Lakásbiztosítás esetén a bankok általában minimum az ingatlan hitelbiztosítéki értékét kérik alapul venni. Társasházi lakás esetén érdemes megérdeklődni, hogy van-e a társasháznak biztosítása és – amennyiben szükséges - ennek kiegészítésére megkötni a vagyonbiztosítást.
  • Az életbiztosítás összegénél pedig a hitelösszeget vagy annak bizonyos százalékára kérik a biztosítás megkötését.
 
Hitel folyósítása
A hitel folyósítása az adásvételi szerződésben megjelölt – az eladó vagy az ügyvéd letéti- – bankszámlájára történik azt követően, hogy a teljesítetted a hitelszerződésben összefoglalt feltételeket, vagyis a banknál bemutattad, leadtad az előirt dokumentumokat. Ezeket a bank megvizsgálja és pontos, hiánytalan teljesítés esetén átutalja a vételár utolsó részét.
 
Hitelfolyósítás után
Folyósításkor a bank folyószámlát nyit a neved alatt, melyen folyamatosan nyilvántartja a fennálló tartozásodat. A tartozást a beérkező törlesztő részletek automatikusan csökkentik. Érdemes tudni, hogy hitel esetén továbbra is érdemes odafigyelni a kondíciók alakulására, a kamatváltozásból vagy devizahitel esetén az árfolyamváltozásokból adódó törlesztő részlet változásokra és az aktuális hitelösszegről – évente legalább egy alkalommal – kiküldött banki értesítésre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladipenz.blog.hu/api/trackback/id/tr61468982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása