Október vége felé, a Takarékossági világnapra emlékezve hivatalosan is előtérbe kerül a pénz. Több pénzintézet akciókkal várja az ügyfeleket, megemlítik a megtakarítások fontosságát a híradókban, az újságokban, takarékoskodással kapcsolatos figyelemfelhívó írások és képek jelennek meg pár napra az iskolai faliújságokon...

Ugye már Te is eljátszottál azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha Te nyernéd a lottó főnyereményt?
Mi mindenre költhetnéd a pénzt: már most is tudod, kinek, mennyit adnál, visszafizetnéd a hiteleidet és ami megmarad, azt megfialtatnád, a kamatokból úgy élhetnél mint egy kiskirály! Tennéd a pénzt ebbe a bankba, abba a bankba, lenne betétszámlád (több is!), megforgatnád a pénzt néhány befektetésben, nem aggódnál a nyugdíj miatt sem.
 
Milyen egyszerű is lenne az élet, ha Te nyernéd meg a főnyereményt...
 
... nem kéne dolgoznod, nem kéne spórolnod...
... a világ naposabb oldalára költöznél...
... pénzügyi elemzéseket olvasnál, mindig tudnád, hova tedd a pénzed, hol lenne biztonságban és hogy hozna még többet a konyhára....
... persze megtanulnád, mit jelent az OBA, mikor és ki fizet kamatadót, mit jelent az árfolyamnyereség, mit kell tudni az értékpapirokról, a befektetési alapokról, biztositásokról...
 
Sok kicsi sokra megy!
 
Főnyeremény nélkül abból kell élni, amit megkeresünk, félreteszünk: ha rendszeresen félreteszel, akkor pénzed lassan, de biztosan gyarapodni fog. Ha a megtakarított pénzedet okosan befekteted, akkor annak értéke az idő előre haladtával várhatóan nőni fog. Érdemes akár kisebb összegeket is félretenni!
 
Ma már számos megtakarításai forma közül választhatsz attól függően, hogy
 - mi a megtakarítás célja,
 - mekkora a megtakarított összeg,
 - mennyi időre kívánod félretenni a pénzedet,
 - mekkora az elvárt hozam,
 - mekkora kockázatot vállalsz a magasabb hozam reményében.
 
Van abban igazság, hogy akinek sok pénze van, jobban odafigyel arra, hogy hova teszi, de ha levonjuk a következtetéseket, igaz az is, hogy aki jobban odafigyel, hova teszi a pénzét, annak több pénze lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladipenz.blog.hu/api/trackback/id/tr721485150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankártanonc 2009.11.05. 19:28:28

Nekünk azt tanították a tanonc iskolában, hogy Amerikában, meg nyugaton mindenkinek természetes - mert így nevelkedtek - ,hogy a jövedelmük 10-15%-át megtakarítják valamilyen cél érdekében. Nálunk is sokan hirdetik ezt, csak nincs sok követője. Kifogás tengernyi, kevés pénzből nem lehet, hitelből élek, sok a rezsi stb. De hogy tudná, hogy mire is költi el a pénzt csak kevesen tudják. Egyszer készítettünk az iskolában egy felmérést írják össze mire és mennyit költenek az emberek (megkérdeztünk vagy 50 embert). Azt tetszett, hogy negyede többet költött, mint amennyi a bevétele volt, legalábbis a kérdőív szerint. Vagy számolni nem tudnak, vagy fekete pénzt nem vették be a jövedelmek közé.
süti beállítások módosítása