Lakásválasztás szempontjai

Akár megvételre, akár bérlésre keresel lakást magadnak, családodnak az első lépést a megfelelő ingatlan felkutatása fogja jelenteni.

Élethelyzetünkből, jelenlegi és következő életszakaszainkból adódóan valamint pénzügyi lehetőségeinktől függően el kell dönteni, hogy a leendő otthon mennyiért, hol, milyen és mekkora legyen. Ez a négy egyszerű kérdőszó azonban sok kérdést takar: 

Mennyi legyen? 
-          Mennyi a megtakarított pénzed? Mennyi a jelenlegi vagyonod?
-         Vagyonod megjelenési formája készpénz vagy értékesítendő vagyontárgy, ingatlan?
-          Milyen időn belül tudsz elegendő készpénzhez jutni?
-          Milyen pótlólagos forrásokra (családi segítség, hitel) van lehetőség?
-          Mennyi a jövedelmed, mennyiből élsz? Családi bevételek, családi kiadások?
-          Mekkora összegű havi rezsi vállalható?
-          Mekkora összegű törlesztési összeg vállalható?
A „mennyi” kérdésnél legegyszerűbb az élet, ha van elegendő készpénzünk lakásvásárlásra. Kicsit nehezíti a helyzetet, ha vagyontárgyakat, meglévő ingatlant kell értékesíteni ahhoz, hogy megteremtsük az otthonteremtés pénzügyi fedezetét (bár előfordulhat, hogy ezek beszámításra kerülnek a vételárba).
Nem csökkenti a teendőket, ha hitellel szeretnénk pótolni a hiányzó összeget. Sőt, jó, ha már előre vagy párhuzamosan felderíted a terepet:
- Milyen hitelt érdemes felvenni? Mennyire vagy hitelképes? Milyen költségekre kell számítanod? Mekkora lesz a törlesztő részlet összege? Mennyi idő alatt jutsz pénzhez? Milyen dokumentumokat kell beszerezned a hiteligényléshez, hitelbírálathoz és majd a hitelszerződés megkötéséhez?
 
 
Hol legyen?
-          családhoz, munkához vagy barátokhoz közel? városban vagy vidéken?
-          a kiszemelt helység melyik részén? forgalmasabb vagy csendesebb részen?
-          földszinten vagy emeleten?
A „hol” kérdésnél a földrajzi, elhelyezkedési szempontokon túl figyelembe kell venni a meglévő vagy leendő infrastruktúra lehetőségeket is: közlekedés, tömegközlekedés, egészségügy, oktatás, posta, bevásárlás, sport, szórakozás.
 
Milyen legyen?
-          Ház vagy lakás? Panel, tégla, könnyűszerkezet?
-          Új vagy használt? Mikori építésű?  Felújított vagy felújítandó?
-          Milyen komfortfokozatú? Fűtés, hűtés? Nyilászázárók állapota?
-          Tetőszerkezet? Szennyvízelvezetés? Egyéb műszaki adottságok?
-          Korszerűsítési és átalakítási lehetőségek, várható költségek?
-          Lift?  Kertkapcsolat? Garázs? Parkolás?
-          Várható rezsiköltségek?
-          Tájolás? Kilátás? Egyéb igények?
 
Mekkora legyen?
-          alapterület igény? szobaszám igény?  szobák területigénye?
-          egyéb helyiségek területigénye?
 
… és a további kérdések:
Hogyan keressük az igényeinknek megfelelő ingatlant?
-          újságban megjelenő hirdetésekben
-          interneten megjelenő hirdetésekben,
-          ingatlanközvetítő segítségével.
 
Jó tanács! Készíts összehasonlító táblázatot a számításba jöhető ingatlanokról és pontozd 1-től 5-ig a számodra legfontosabb jellemzőket (segítség lehet a feljebb összeállított kérdéssor)!
 
Ha találsz olyat, amelyik elnyerte tetszésedet vagy kisebb kompromisszumok mellett is érdekelhet, nézd meg személyesen is! Lehetőség szerint minél több ingatlant nézz meg, hogy Te is tisztábban lásd, hogy a kiválasztott körzetben hogyan alakulnak az árak.
 
Érdemes tüzetesebben megnézni a kiszemelt ingatlanok
-        tulajdoni lapját
(a legfrissebb tulajdoni lap beszerzését választott ügyvédre is bízhatod, ő segíthet tisztázni, hogy a tulajdonviszonyok és az ingatlan földhivatalbeli paramétereit, az esetleges széljegyek tartalmát, hogy megtudd, milyen potenciális rizikót rejthet a vétel számodra)
-        tervrajzait és műszaki állapotát (mindenképp egyeztess egy hozzáértő személlyel)
 
Miután megtaláltad a leginkább Neked vagy Nektek valót, megegyeztek az eladóval. Mégsem dőlhetsz hátra, még rengeteg teendőre kell számítani:
 
Adásvétel folyamata
-        Az ingatlan adásvétel egy jogi procedúra, melynek alapdokumentuma ügyvéd vagy közjegyző által hitelesített adásvételi szerződés. (Általában a vevő viszi és fizeti az ügyvédet, aki az adásvételi szerződést elkészíti, de megállapodás szerint a költségek megoszthatók és az eladó ügyvédje is átvállalhatja a szerződéskésztési feladatokat, de lehet, hogy csak átnézi a kollegája által megírt szerződést.)
-        Adásvételi szerződés tartalmazza az értékesítés feltételeit, vagyis a vevő és az eladó személyes adatait, az értékesített ingatlan részletes adatait valamint az ehhez kapcsolódó egyéb tételeket (mit hagy az eladó az ingatlanban), az eladási árat és fizetési ütemezést (beleértve a hitelből fizetendő vételárrész meghatározását is), foglaló vagy előleg összegét, az ingatlan átadási idejét valamint a szerződés megkötésének dátumát.
-        Adásvételi szerződés megkötésének ténye a résztvevő jogi szakember segítségével eljut az illetékes földhivatalba, ahol az ingatlan tulajdoni lapján széljegyen jelzik, hogy az adott ingatlannal kapcsolatban adásvétel van folyamatban.
-        Szerződésben foglalt ütemezés szerint el kezded fizetni a vételárrészeket.
-        Hitel esetén el kell indítanod a hiteligénylést, amelyből – pozitív hitelbírálat esetén – a hitelező (bank) az utolsó vételár-hátralékot fogja kiegyenlíteni.
-        Az utolsó vételár-rész kifizetésével ismét jogi feladatok következnek: tulajdonviszonyok rendezése és földhivatali ügyintézés. Megtörténik a kulcsok átvétele illetve az ingatlan átadás-átvételének megszervezése.
… még mindig nincs vége…
-        Az átadás-átvételhez tartozik a közüzemi mérőórák állásának rögzítése, nullás igazolás a felírt közüzemi mérőóra állások alapján (tartozásmentesen vegyük át a lakást)
-        Lakcímbejelentések intézése
-        Közüzemi számlák átíratása
 
... és mindez mennyibe kerül - avagy a lakásvásárlás költségei:
-        Ügyvédi munkadij (esetleg az eladóval való megállapodás alapján megoszthatók)
-        Lakásvásárlási illeték (http://adozona.hu/kalkulator_illetek.aspx)
 
Most már jöhet a jól megérdemelt költözés...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladipenz.blog.hu/api/trackback/id/tr631370142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fickó34 2009.09.10. 07:16:22

2010-ben nálam aktuális lehet a téma, meglévő családi házunkból szeretnénk elköltözni. Ikerház volt és anyóson halála után nem tudjuk fizetni a másik házrész rezsijét, idegent meg nem szívesen fogadnánk oda, nem adnánk el a külön részt. Írtál pár olyan szempontot amire eddig nem gondoltam, de amikor aktuális lesz, újra elolvasom mire is kellene figyelnem. Köszi

móvári 2009.09.10. 07:56:03

tudjátok, hogy mennyit kér el az ügyvéd? Értékbecslés díja is érdekelne.

hitel3s 2009.09.11. 10:40:47

@móvári: ügyvédi munkadíj 1-1,5%, értékbecslés kb. nettó 30000 Ft

DonVitoCorleone 2009.09.11. 16:43:23

Fiam, ne tudd meg mennyibe kerül egy jó ügyvéd. A mocsok kizsigereli a családomat, amíg meg nem fordul a trend. Na jó, eddig az APEH által indított pereket mind megnyerte, ez az Ő életbiztosítása. Az értékbecslőm meg mindig eltalálja azt az összeget amit fizetni szeretnék az ingatlanért, és hogy hogy nem a tulajdonos is rájött mi az ingatlana valós piaci értéke, capisco?

Frank Erika 2009.09.11. 19:28:55

Egy dologra jó volt ez a válság: hogy az ember rájöjjön arra, hogy nem szabad tovább nyújtozkodnia, mint ameddig a takarója ér. Szóval inkább egy kisebb lakás, kevésbé puccos helyen (még ha az is lenne, ami tetszene), és a hiper-szuper bőr ülésgarnitúra is jöhet később, de nyakig eladósodni biztos, hogy nem jó!

Az ingatlanközvetítőt meg jobb kihagyni a dologból, ha lehet, az eladó rögtön el tudja engedni a neki fizetendő jutalék árát, bár manapság mindenféleképp lehet alkuldni, nem is keveset:-)
Érdemes körülnézni egy számunkra kedves környéken, családi házakra pl. gyakran kiteszik az "eladó" táblát, és akkor csak kedvesen mosolyogva be kell kopogni/csengetni...

mihaszna28 2009.09.12. 06:57:14

És ha éppen eladni akarok, akkor sem támogatjátok az ingatlanközvetítőt, van valakinek jó tippje, mert el szeretném adni a családi házamat

PénzElek 2009.09.12. 16:07:09

@mihaszna28: Én támogatom. Mi a kérdés?

mihaszna28 2009.09.12. 17:31:21

@PénzElek: Tudsz-e egy jó ingatlanközvetítőt, aki el is tudja adni magas áron és rövid időn belül az ingatlant??

PénzElek 2009.09.12. 23:27:40

@mihaszna28: Most, ebben a gazdasági helyzetben? Biztos nem. Pang az ingatlanpiac. Az emberek kivárnak. Magas hitelkamattal és törlesztő részlettel nem vágnak bele a vásárlásba. Én sem tenném. Tiszta bukta.

Frank Erika 2009.09.13. 21:37:59

@mihaszna28: Hirdess! Készíts pár szuper képet a házad legszebb részeiről (pl. ha felújítottad a fürdőszobát, akkor arról, ha szép a kert, akkor arról) és tedd fel az ingatlan.com-ra vagy az expressz.hu-ra képekkel együtt!
Az ingatlanközvetítő a jutalékot tőled fogja elkérni és annyival drágábban kell árulnod a házat!
Próbálkozz előbb saját hirdetéssel.
Ha pedig vevőjelöltek jönnek, egy dologra vigyázz (és ez a fotókra is vonatkozik): ne legyen rendetlenség, és ha lehet, előtte takaríts ki.

Frank Erika 2009.09.13. 21:39:44

@mihaszna28: Hirdess! Ingatlan.com, Expressz.hu. Tegyél fel pár jó képet is a házról (felújított fürdőszoba, szép kert, stb). Ha vevőjelöltek jönnek, ne legyen rendetlenség és ha lehet, takaríts ki előtte.

C s ö r ö g e 2009.09.14. 19:57:25

@mihaszna28: Ingatlant eladni magas áron? Mit fizetsz érte?

HansHuber 2009.09.16. 08:35:56

Azoknak ajánlom, akiknek nincsenek nagy igényeik és csak aludni járnak haza. Jelenleg hotel kínálatról van szó, de ki tudja ... ? Vállalkozó szellemű egyének kerestetnek!

www.origo.hu/utazas/20090914-europai-utazas-varoslatogatas-szalloda-ausztria-linz.html

kriek lambic 2009.09.16. 15:46:39

Van olyan bank vagy hitelintézet, amelyik finanszírozna ilyen lakást? Talán osztrák hitel?! És fedezetként elfogadnák?

C s ö r ö g e 2009.09.18. 22:54:15

Négy valaki lakik vakolatlan házban,
ajtó, ablak nélkül való palotában. Mi az?
:D

mihaszna28 2009.09.19. 08:45:48

@C s ö r ö g e: Van egy minimum összeg, ha azon felül eladod akkor risztelünk. ha komolyan gondolod, írj priviben

Pa.Pirus 2009.10.11. 16:06:39

Milyen szempont a meghatározó lakásvásárláskor? Nekem elsősorban az, mennyi pénzem van rá. Na meg, utána miből fogok megélni, miből fizetem a törlesztő részletet, és miből tartom fenn. Most biztosan nem tervezem. Minden bizonytalan. Ma még van munkahelyed. De holnap?! Pedig jó lenne csendes, nyugodt zöldövezetbe költözni. Egy kis kertes házba.
süti beállítások módosítása