Iskolakezdés

Címkék: gyerek iskola család támogatás

2009.08.29. 14:25

Biztos Te is érzed, hogy a nyár elmúlásával, szeptember közeledtével ismét valami új, de mégis ismerős időszak következik: kezdődnek az új hétköznapok!

A vakációnak vége, a kisebb-nagyobb üdülőhelyek lassan kiürülnek, visszatérnek az emberek lakhelyükre. Reggelre ismét megtelnek az utcák, a megállók emberekkel, gyerekekkel. Munka, iskola, óvoda, bölcsőde… Akár van gyermeked, akár nincs, mindenkit megérint az új tanév szele.

Könyvesbolt, bútorbolt, barkácsáruház, ruhabolt, számítástechnikai szaküzlet, hipermarket, vagy csak egy kisebb piaci stand, mind készül az új tanévre: tanszerek, hasznos és haszontalan kiegészítők tömkelege várja már – szinte nyár elejétől – a gyermekhadat és a szülők pénztárcáját, hitelkártyáját. A készletek most is kifogyhatatlannak látszanak. Akció mindig van valahol, és mindig másra. Idén sem könnyebb megtalálni a legmegfelelőbb ár- érték-arányt. Ember legyen a talpán, hogy jusson ezek összehasonlítására elegendő idő…

… és ha csak a legszükségesebbeket vesszük meg, akkor is több tízezer forintba fog kerülni ez a tanévkezdés is a minden havi bérlet, étkeztetés és tandíjfizetése mellett.

Mit kell megvenni? Mire van szükség?
Jó, ha tisztában vagy azzal, milyen tantárgyak várhatók a következő évben.
A következő tanévre szükséges eszközök listáját az iskolák jó esetben már nyár elején, de legkésőbb a szeptemberi tanévnyitón a szülők rendelkezésére bocsátják. Ezt a listát kiegészíthetjük otthon – további, általunk is szükségesnek tartott dolgokkal.

Hasznos bevonni az érintetteket is, a gyerekeket.
Jó, ha ők is tudják, hogy milyen lehetőségeitek vannak: De mielőtt együtt mennétek vásárolni, mérd fel a terepet, mit engedhettek meg magatoknak és mit nem. Az előbbiekből – mármint, amit megengedhettek - érdemes készülni részükre olyan helyzetekkel, ahol ők választhatnak. Így mindenképp van valami olyan, amivel elégedettek lehetnek, ha már mindenből nem tudnátok a legdivatosabbat, a legmenőbbet, a legcsillogóbbat, a legmárkásabbat megvenni.

Jó tanács! Mindig listával indulj vásárolni, mert így jobban kontrolálhatod magadat.

Iskolatáska
Olyan megoldást keress, amely legkevésbé terheli meg gyermeked gerincét. Hidd el, megéri! Erre a legalkalmasabbak hátitáskák. Jó, ha merevített a hátoldaluk, vastag, párnázott vállpántokkal rendelkezik, vízhatlan anyagból készültek és fényvisszaverővel el vannak látva. Legyen könnyű és benne elég rekesz a tanszereknek (könyv, füzet, vonalzó), a tízórainak és rendelkezzen külső tároló zsebekkel is a bérlet és a zsebkendő könnyebb elérése érdekében. Nem árt a próba, hogy elég széles vagy éppen keskeny-e a vállpántja vagy hogy meddig ér a gyerek hátán.

Tolltartó
Nagy tolltartók előnye, hogy elfér benne minden, hátránya, hogy még üresen is igen súlyosa. A fém tolltartók zajosak és az egyéb „tasak” jellegű tolltartókhoz hasonlóan nem lehet rendet tartani benne, nem lehet átlátni, mi hiányzik és a ceruzahegyek sincsenek biztonságban. Ezért érdemes egy kisebb, jól rendezhető darabot választani.

Írószerek, hegyezők
Tollak, ceruzák, rajzeszközök. Spórolni nem ezen érdemes. Sőt itt nagyon is igaz lehet, hogy az olcsóbb lesz a drágább megoldás, mert a kevésbé minőségorientáltabb eszközök gyorsabban elhasználódnak, elromlanak,

Füzetek
A szükséges füzet típusa függ egyszer attól, hogy milyen tárgyakat fog a nebuló tanulni, aztán függ attól is, hogy az adott tárgyat tanító tanár vagy tanító milyen füzetet tart legalkalmasabbnak a gyakorlásra, jegyzetelésre. Ezért ezt érdemes még vásárlás előtt tisztázni.

Sportfelszerelés, tornafelszerelés
Tornacipő, rövidnadrág, tréningnadrág, póló. Az iskolai tornaórákon nem profi sportolók edzése folyik. Fontos, hogy kényelmesek legyenek, de nem szükséges a legdrágább felszerelésekre gondolni, már csak azért sem, mert elszakadhat, elveszhet.

Tankönyvek, ajánlott és kötelező olvasmányok
Leginkább tekinthető adottságnak, hogy mit kell megvenni. Bár sokat spórolhatunk, ha átveszünk vagy öröklünk az előző évfolyamból, de jobb, ha előtte érdeklődsz a tanároknál, hogy változott-e a tananyag. Több iskolában lehetőség van könyvek kölcsönzésére. Érdemes kihasználni.

Íróasztal, tanulószék, gyerekszoba
Az ismeretek elsajátításához szükséges egy nyugodt hely kialakítása, ahova esetleg szülőként Te is odaülhetsz csemetéd mellé együttgondolkodni, gyakorolni. Legyen jó a megvilágítása, legyen elég hely a kezek-lábak részére, legyen hely a tanszerek rendszerezésére.
Az asztal és szék kiválasztásánál legfontosabb szempont itt is a gerincvédelem és a gyermek testtartása legyen: nem mindegy, milyen magasan van az írófelület, elfér-e a gyermek lába alatta, állítható-e a székmagasság. Praktikák itt is vannak: egy régebbi asztalt is átalakíthatunk tanulóasztallá és az asztal mellé állított fiókos komód vagy polcos kisszekrény is alkalmas lehet a taneszközök tárolására. Ha nem ér le a székről a gyermek lába, kis emelvényt tehetünk oda lábtartónak.

Számitógép
Nem elengedhetetlen kelléke az iskolakezdésnek, de felsőbb osztályban, középiskolában, főiskolán, egyetemen megérezzük a hiányát, ha nincs otthon. Kisebb gyerekek részére vásárolt számítógépeknél nem célszerű nagyobb értékű beruházásra gondolni. A rohamos technikai fejlődés úgy is folyamatosan kikényszeríti a modernizációt. Ha a tanulás-tanítás a cél, az életkor sajátosságaira érdemes odafigyelni.

Jó tudni, hogy a tanévkezdés költségeinek enyhítésére milyen pénzbeli és természetbeni lehetőségeink vannak:

• Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény
• Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás
• Egyéb pénzbeli ellátás
• Gyermekétkeztetés
• Egyéb pénzbeli ellátás
• Iskolakezdési támogatás

A tanévkezdést segítő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról az alábbi helyen tájékozódhatsz:

http://www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=16259&articleID=30549&ctag=articlelist&iid=1

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladipenz.blog.hu/api/trackback/id/tr331345434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GulyásÁgota 2009.08.29. 16:00:02

pont úgy jártam el ahogy írtad. Kis füzet mi kell, plusz a gyerek is választhatott magának. De azért így is megterhelte a családi kasszát. Korábban a munkahelyen volt iskolakezdési támogatás, ez volt az első amit megvontak a válságra hivatkozva, nagyon hiányzott a pénztárnál :-)

frontin 2009.08.29. 19:50:57

köszi hasznos megfogadható tanácsok

panpel 2009.08.30. 22:19:23

Megnéztem a tavalyi füzeteim és rájöttem, hogy sok be sem telt, rengeteg üres lap van benne. Így arra gondoltam ezzel is lehet spórolni, hisz ha már 3 füzettel kevesebbet kell venni jól járok, arról nem is beszélve, hogy figyelek környezetünkre és kevesebb papírt dobok ki. Tankönyvek terén ugyanerre jutottam, érdemes körbekérdezni ismerősöket, s használt könyvet venni... blog.peldakep.hu/2009/08/29/megvetted-mar-a-fuzeteid/

Kriek Lambic 2009.09.02. 13:16:31

Én pedig szeretnék ismét újra 6 évesként első osztályos lenni. Egyrészt, mert ez az időszak tele van várakozással és új élménnyel. Másrészt más gondja az iskolakezdéssel járó hercehurca. :)

Tücsi74 2009.09.04. 20:41:36

Szia IngyomBingyom!
A sulikezdés a kicsiknek is teher... Először azt se tudják, hogy mi az, csak azt sejtik, hogy valami nagyon más, mert Anya és Apa is izgatottan várja. Az első nap tényleg az újdonság erejével hat. Talán még a 2. nap is. De aztán jön a "feketeleves": rájönnek hamar a kicsik, hogy itt bizony többről van szó, mint az oviban, mint a játék. De, ha sikerül jó sulit jó tanítónénikkel (bácsikkal) találni, akkor az nagy segítség lehet a kiselsősöknek, hogy megszerettessék velük az iskolát, és sokáig tényleg JÓ élmény maradjon nekik!

GyalogGalopp 2009.09.06. 09:02:37

@GulyásÁgota: az iskolakezdési támogatás bizony pénzügyi segítség az iskolába járó gyerekek szüleinek - és jó ha kap a szülő, pláne, ha mindkettő tudja igényelni. De ne felejtsük el, hogy mennyibe kerül az iskolakezdés (kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond, és ez az anyagiakban is látszik!). Van olyan szülő, aki nem tudja megoldani, hogy saját erőből vegyen meg mindent, amit a suli előír. És milyen lehetőségei van, adódhatnak ebben az esetben?

Gulyás Ágota 2009.09.06. 15:21:27

@GyalogGalopp: na erre és is kíváncsi vagyok! Hitel szóba sem jöhet. Önkormányzat, iskola, nekik nincs lehetőségük könnyítést adni? Speciel ilyen gonddal a környezetemben még nem találkoztam, így tanácsot sem tudok adni

GyalogGalopp 2009.09.06. 22:36:42

@Gulyás Ágota:
Szia Ágota !
Hát nem túl sok lehetőség van szerintem. Az önkorményzat adhat. De a mostani szűkös időkben, amikor mindenhol megvonások vannak, nem hinném, hogy annyira bőkezűen osztanának pénzt. Elvileg rászorultság alapján lehet kérvényezni. De hogy mi alapján döntenek? Gondolom önkormányzata válogatja...
Az iskola nem ad támogatást. Ő is az önkormányzattól függ.
Megoldás lehetne talán: tankönyv öröklése nagyobb testvértől, vagy könyvtár igénybevétele ahol van.
Valakinek van esetleg más ötlete?

Tücsi74 2009.09.06. 22:42:37

@GulyásÁgota:
Hát igen, az iskolakezdési támogatás idén volt utoljára adómentes. Jövőre biztosan még több helyen megvonják..
Egyébként bizonyos esetekben ingyen jár a tankönyv. Csak kérelmezni kell az iskolában egy formanyomtatványon, illetve bizonyítani (pl családi pótlékot kiutaló csekk, vagy banki jóváírás) kell a jogosultságot.

Ingyom.Bingyom 2009.09.08. 08:55:59

Az iskolakezdéssel kapcsolatban számos kérdés merül fel a szülőkben, ezt a kört bőviti egy nemrég megjelent cikk. Érdekes, hmmm.... Az ember nem is gondolná, mennyi mindenre kell ügyelni, hogy a szemünk fénye számára a legjobbat biztosítsuk.

hvg.hu/egeszseg/20090831_iskola_tonkreteszi_gyereket.aspx

cinóber 2009.09.11. 17:26:31

Általános iskola negyedikes gyereknek Tescoban vásároltunk amiket kért a suli. A számla 22,200 Ft volt.
Ezt a szintet nem érte el: www.fn.hu/penzugy/20090828/mennyibe_kerul_iskolakezdes/

hitel3s 2009.09.11. 23:51:15

@cinóber: ha egy felsőoktatási intézmény hallgatója minden tankönyvet megvenne, amit előírnak, szerintem félévenként több száz ezer forintos tétel lenne + esetleges szállás költség stb. Ezt ki tudja a mai világban kifizetni. Jobb lenne, ha az általános iskolák és középiskolák is méltányolnák a fénymásolás, könyvtár és egyéb alternatív megoldások alkalmazását. De hát a tankönyvkiadónak és a Tesco-nak is meg kell élnie valamiből, nemde?:-))

fickó34 2009.09.12. 08:03:12

Növérem gyerekei között egy év különbség van, és a suli ebben az évben más könyveket kért a kicsitől, mint amiből előző évben a nagyobb tanult. Még véletlen se örökölje a könyveket és a füzeteket, jegyzetekkel, házi feladatokkal. Anyámék négyen voltak testvérek, de minden gyerek örökölte a könyveket, ezt tudták és vigyáztak is rá.A válságban azért a pedagógusoknak is kellene erre figyelni, hacsak nem érdekeltek anyagilag a kiadóktól, de ez már más témához vezet....

HovaTovább 2009.09.12. 17:17:32

@fickó34: Ez is része a támogatási rendszernek. Eddig a családokat támogatták, most a "családi vállalkozásokat".

T r é f i 2009.09.12. 17:49:03

Aranylabda, öröklámpás, egyszer kerek, másszor csámpás. Mi az?
:D

egykismama 2009.09.12. 17:54:09

@T r é f i: lányom elolvasta és kiabált, anya ezt tudom: "hold"

T r é f i 2009.09.13. 00:34:59

Nem megyek többé iskolába !
- Miért nem ?
- Hát mert ...olvasni még nem tudok , beszélgetni pedig nem hagynak.
:D

Frank Erika 2009.09.13. 21:57:16

@fickó34: A gond az, hogy hiába tanulnának esetleg ugyanazokból a könyvekből a gyerekek, ha a feladatot órán pl. a könyvben, füzetben oldják meg... Amikor én jártam suliba, még ingyenes volt minden tankönyv (ugyanolyan fajtát kellett használni mindenkinek), örököltük a nagyobbaktól. Igaz, a minőségről lehetett beszélni: szamárfülek, firkabirkák, kitépett oldal, mert éppen az volt a röpdolgozat téma:-)

T r é f i 2009.09.14. 20:16:21

Kötekedik fűvel-fával, játszik mások kalapjával, lovagol az ember hátán, soha nem áll saját lábán. Mi az?
:D

egykismama 2009.09.14. 20:27:28

lányom elolvasta és kiabált, anya ezt tudom: "szél"

T r é f i 2009.09.23. 15:13:40

Melyik az a kérdés, amire ha igennel felelsz, nem mondasz igazat?
:D
süti beállítások módosítása