Az idei nyáron született egy olyan rendelet, miszerint aki 2010. május elseje után szül, az a kismama a gyermek 2 éves koráig maradhat otthon. Utána tessék visszamenni dolgozni! "De hogyan?"  teszi fel magának minden kismama a kérdést. Mert ha a gyermeket a születésekor nem iratta fel a helyi bölcsödébe várólistára, akkor bizony a bölcsödére nem sok esélye van, óvodába pedig csak a gyermek 3. betöltött életéve után kerülhet felvételre.

"Semmi gond! Mindent megoldunk!" - gondolják a 'naiv' és tapasztalatlan szülők. 

És most tényleg induljunk ki abból, hogy simán megy minden: a gyereket felveszik a helyi bölcsibe / oviba. Az anyuka boldog, és visszamegy dolgozni, mert ugye a pénz mindig jól jön a házhoz, a családi kasszába (főleg ott, ahol több gyerek is van). Bár az anyukáknak sem egyszerű visszamenni szülési szabadságról újra a frontra. De visszamegy, és elkezdődnek a mindennapok. És ekkor éri a hidegzuhany, jönnek a jobbnál jobb kifogások, amivel a gondozónők/óvónők azt akarják elérni, hogy a gyermek minél kevesebbet járjon e jól kitalált szervezett közösségbe.

Ezek közül csak néhány gyöngyszem (mindegyik megtörtént eset): 

  • a gyerek 3 évesen nem teljesen szobatiszta
  • egy bölcsis kisgyerek esetében: végre szobatiszta, de túl sokat ül a Wc-n (s bár egy bölcsis 2-2,5 éves gyerek tekintetében nem megvetendő....), anyuka hozzon be pelenkát
  • a nyári időszakot úgymond ügyeletnek tekintik annak ellenére, hogy ez a 3 hónap is a hivatalos nevelési év része. Az anyuka, aki még GYES-t kap (a jelenlegi jogszabályok alapján pl. egy ikres anyuka a gyermekek iskolás koráig jogosult erre) meg kell küzdjön azért, hogy kegyet gyakorolva engedjék a gyermekét az intézménybe járni - de inkább 3 hónapra száműznék a gyerekeket a közösségből. A dolgozó anyuka-apuka a munkája mellett oldja meg az éves kb 25-30 nap szabadságából a 3 hónapos szünetet,
  • a gyerek nem alszik, és zavarja a többieket,
  • az óvoda ugyan délután 5-ig nyitva van, de 4-ig "elvitetik" a gyerekeket. Aki nem tudja, annak mondhatni kiültetik Pici Gyermekét a "szégyenpadra", és már csak a takarítónéni vigyáz rá,
  • a gyerek 5 éves, kötelező oviba járnia, de sajnos törvény szerint csak napi min 4 órában. Így az ovi gyakran nem is hajlandó egész napra befogadni a gyermeket (ha pl kistestvérrel van otthon anyuka)

És még sok ilyet sorolhatnánk. De azt el lehet mondani, hogy ma Magyarországon ez egy megoldatlan probléma. Igaz, most "rengeteg" új férőhelyen dolgoznak - összevonásokkal. bezárt intézmények újranyitásával - pár éven belül. De cserélődik a gondozók hozzáállása is? (Természetesen tisztelet a kivételnek!!!)

Ha van gyermeked és bölcsibe vagy oviba jár, biztos találkoztál hasonlókkal. Ti hogy "szereltétek" le ezeket a támadásokat? Szóltatok egyáltalán bárkinek is?

Osszátok meg élményeiteket, véleményeteket!!!! 

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladipenz.blog.hu/api/trackback/id/tr691360863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gulyás Ágota 2009.09.05. 06:24:48

hát ez is a pénzügyekről szól. Az állam a korábbi hibái kompenzálására plusz válság hatására kevesebb pénzt költhet. Elvon pénzeket onnan is ahonnan nem kéne, eszetlenek. Mellette nem gondoskodik olyanról amely viszont feladata lenne. A sok döntéshozót meghívhatod blogolni, és pénzügyekről felvilágosítjuk.
Bocs, de kora reggel felment az agyvizem....

Kori69 2009.09.05. 13:58:18

Természetesen ez is a pénzügyekről szól. Vajon manapság mit adnak ingyen? Az pedig tényleg bosszantó, hogy ennyire rövidlátó módon születnek komoly döntések. Ami hosszú távon valódi értéket teremt, az pont az oktatás - kezdve az óvodával és az iskolával. És ahelyett, hogy segítenék a szülőket, inkább csak a problémákat generálják. Megértem a bosszúságot. Egyébként nagyon tetszik a blog.
:)

Frank Erika 2009.09.05. 20:44:43

1 bölcsi volt a környéken, s mikor a nagy nap eljött, hogy megbeszéljem a vezetőnővel a dolgot, nagy csokor virágot vettem. A játszótéren már hallottam, hogy nincs szabad hely a bölcsiben és legalább 1 évvel előtte le kell foglalni a helyet a gyereknek, mégis megpróbáltam. A virág és az állhatatosság segített, a vezetőnő megértő volt és felvették a lányomat. Sok önállóságot tanult (ő pl. a bölcsiben lett szobatiszta). Sok múlik a gondozónőkön, oviban az óvónőkön. Viszont ha nem jut hely a gyereknek, akkor nagyon nehéz megoldani a dolgot, ha a nagyszülők nem tudnak segíteni. Marad a bébiszitter, amire elmegy az ember fizetésének jó része...
Talán ha az anyukák összefognak és kis, magán jellegű ovit, bölcsit indítanak, az segíteni tud ezen a problémán.
Most az állami bölcsi, ovi havi 7-8000 Ft-ba kerül (plusz tisztasági csomagok minden hónapban, gyümölcsök), egy magánovi ennek sokszorosa, havi 35-40000 Ft körüli árakról hallottam.
A bébiszitter meg kb. 1000 Ft/óra...

HétVezér 2009.09.06. 09:13:24

@mami11: A magánovi nagyon jó vállalkozás. De azért van kevés belőle, mert a különböző hatóságok olyanokat írnak elő, ami egyszerűen lehetetlenné tesz egy földi halandó embernek, hogy végigmenjen ezen az úton. Pedig a családi napközi (kevés gyerek, több figyelem az óvónők részéről, stb..) egy klassz intézmény.
De hát ez is csak leírva működik, a valóságban már nem...

BéKatalin 2009.09.06. 16:07:38

Amit most építenek bölcsit-ovit az neked már nem megoldás. Annyi ígéret volt és a tettek pedig elmaradtak, csak a marketing ízű duma megy. A családnak biztos jobb anyagilag, ha anyuka visszamegy dolgozni 2 év után, de csak akkor ha nem jár extra kiadásokkal a gyerek elhelyezése munkaidő +2 óra időtartamra. Ha jól megszerveznék, akkor a gyereknek sem lenne probléma

Tücsi74 2009.09.06. 22:46:27

@BéKatalin:
hát igen. az anyuka visszamegy dolgozni, hogy egy kicsivel több legyen a családi kasszában. Igen, és mostantól már a családi pótlék is beleszámít az adóalapba!!! Így bizony könnyen előfordulhat, hogy az egyébként adóterhet nem viselő családi pótlékot hirtelen 18%-os adó terheli. Akkor most adóterhet visel, vagy nem?

BéKatalin 2009.09.07. 15:36:40

@Tücsi74: akkor ki a fene fog visszamenni dolgozni? kinek és miért éri meg? Elősegíteni a munkábaállást az a propaganda szöveg és jól megadóztatom az pedig a tény állapot. Ez nem egy családbarát megoldás.

HansHuber 2009.09.07. 17:24:46

@HétVezér: Először mi is magánóvodában gondolkodtunk. Mármint abban, hogy létrehozunk egy ilyet. Csak van egy szépséghibája a dolognak. Ha étkeztetsz is, akkor biz'a kell hozzá ÁNTSZ engedély. Azt pedig csak akkor adják meg, ha majdnem olyan követelményeknek felelsz meg, mint a HACCP. Így marad megoldásként a csoportos gyermekfelügyelet vagy játszóház.

Kori69 2009.09.07. 17:46:52

@BéKatalin: Van egy javaslatom, mit szóltok hozzá? - Az anyák ne menjenek vissza dolgozni, hanem legyenek teljes mértékben elismerve, mint 'szuperwoman-ek' a gyermeknevelésért és a család összetartásáért. Miért? Egyszerü. A nap 24 órájában több hivatást is ellátnak, olykor egyszerre, mint édesanyák, óvónők, tanárok, orvosok, pszihológusok, logisztikai mesterek, szakácsok, pincérek, jogi képviselők, stb.... Ennek megfelelően megérdemelnék az ennek megfelelő juttatást. Simán megérdemelnék nettóban a mindenkori minimálbér 10x-ét. Akik a jogszabályokat hozzák, mutassanak példát és osszák be a minimálbért, persze költségtérítés nélkül. Inditványozhatnánk, nem ?!

DonVitoCorleone 2009.09.07. 18:20:09

@Kori69: Egy rendes családban ez így is van. Még hogy az asszony ne otthon dolgozzon a nap 24 órájában. Hát hol élnek ezek az emberek? És ne hagyd ki a legfontosabb szerepüket sem, feleség-anya (nem keverendő barátnővel, szeretővel az másik lakásban él) aki szüli sorban a fiukat. capisco?

GyalogGalopp 2009.09.07. 20:41:36

@BéKatalin: az nem kérdés, hogy visszamegy-e vagy sem. Azért mennek vissza a nők többsége dolgozni, mert a pénz kell. De ebben nincsen semmi kivetnivaló, ha a nők ezt ésszel teszik, úgy, hogy mellette a gyerekekkel való törődés foglalkozás ne sérüljön. Sokkal inkább abban, hogy sajnos ritkák azon munkahelyek, ahol elismerik a gyerekes, dolgozó nőket!!!!

Tücsi74 2009.09.07. 20:42:51

Hallottam már olyan történetet is, ahol a bölcsi vezetője egy anyukának teszi fel a kérdést: anyuka, hát miért dolgozik? Hiszen azért kapja a gyest, hogy abból ellássa a gyerekeket.... Na megnézem, hogy havi 27ezerből ő hogy jönne ki..

PénzElek 2009.09.07. 21:52:49

@DonVitoCorleone: Én inkább pénzt fialok. Ez kifizetődőbb.

HansHuber 2009.09.07. 22:17:06

@Tücsi74: A válasz egyszerű. A fő-dadusnak biztos van mit a tejbe aprítania. No, nem száraz kenyeret. Talán a múltkor övé volt a telitalálatos lottószelvény.

Lorenzo Medici 2009.09.07. 22:28:04

@HansHuber: Tévedés! A szelvényeket bankunk finanszírozta, természetesen kedvező feltételekkel. A heti járulékos kifizetés pedig erősen limitált, négy számjegyű. Mi ügyelünk a pénzügyekre!

Faragó Feri · http://justmarried.blog.hu 2009.09.11. 10:49:18

nekünk még nincs gyerekünk, de biztos visszaküldeném dolgozni az asszonyt, amint lehet. A gyerekeket meg londoni bentlakásos iskolába adnám :))

onlányka 2009.09.11. 10:57:21

@Faragó Feri: Csak step by step, előbb hozzatok össze egy gyereket, a többit majd utána :-))

Frank Erika 2009.09.11. 19:19:47

Szerintem mindegy, hogy magánovinak hívják vagy csoportos gyerekfelügyeletnek, a lényeg, hogy vigyázzanak a gyerekre és megbízz abban a másik anyukában, akire rábízod a gyerekedet. A bölcsiben 10 alatti darabszámú gyerekre volt 2 gondozónő - azt hiszem, 5 gyerekre 1 ember is tud vigyázni, akár otthoni környezetben is. Kicsit át kell alakítani az otthont, hogy bababiztos legyen, de hát ezt úgyis megteszi az ember a saját gyereke miatt is.

Egyébként az is megoldás lehetne a dolgozó családanyáknak, ha otthonról tudnának bedolgozni, és csak akkor mennének be, ha személyes megbeszélésre van szükség.

Nyugatról már ilyen szelek fújnak...
Na persze meg olyanok, hogy a teremtés koronája annyit keres, hogy abból simán eltartja a 3 gyereket otthon nevelő feleséget és az egész családot:-)

T r é f i 2009.09.12. 16:45:36

@Frank Erika: A szélről jut eszembe, móka van most kedvemre:
... Nincsen testem, és nincs barátom, nincs kenyerem, se lakásom, eső eshet, mégse á-zom, nyargalászok hét határon...
:D

HovaTovább 2009.09.15. 13:40:06

Ha igazak a híresztelések, akkor jövőre mélyebben kell a szülőknek a pénztárcájukba nyúlni, hogy szemük fénye megfelelő ellátásban részesüljön az oviban és bölcsiben! Miért? Jövőre az önkormányzatoknak nyújtott normatív étkezési támogatást 65 %-kal fogják csökkenteni. Upssssz! :((((

Tücsi74 2009.09.15. 13:57:29

@HovaTovább: Azért lesz drágább az étkezés, mert (idézem)" Drasztikusan emelkedne a bölcsődei, óvodai menza díja, mert míg a szolgáltatók eddig az árképzésnél nem vehették figyelembe a rezsiköltséget, a jövőben a nyersanyagköltség 50 százalékáig ezzel is megfejelhetnék a tarifát. "
És persze az önkormányzatnak arra már nincsen fedezete, hogy ezt is átvállalja. Sajnos... Bár így viszont még többen fognak szociális alapon jogosulttá válni..

PénzElek 2009.09.15. 16:04:09

Rész támogatást bevállalok - nyitok egy 4 fős kindergardent.
:)

C s ö r ö g e 2009.09.15. 16:09:08

Palacsintáról gondoskodom. Kökényszemű Katica palacsintájánál nincsen jobb. Én csak tudom !!!
:D

Kori69 2009.09.17. 16:27:39

Néhány információ az óvodai elhelyezéssel és ellátással kapcsolatban:

Az óvodai ellátás biztosítása elsősorban a települési önkormányzatok (községi, városi, fővárosi kerületi önkormányzatok, megyei jogú városi önkormányzatok) kötelező feladata.

Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Az óvodába a gyermek a harmadik életévének betöltése után vehető fel. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. Az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki köteles óvodába járni, ha lakóhelye, tartózkodási helye az óvoda körzetében található. A kötelező felvételt biztosító óvoda - ha a gyermek betöltötte a harmadik életévét - nem tagadhatja meg a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek, illetve annak a gyermeknek a felvételét, aki jogosult a napközbeni ellátásra, vagy felvételét a gyámhatóság kezdeményezte.
(A közoktatásról szóló 1993.évi LXXIX.törvény 65.§.)

A szülőnek kötelező óvodába adnia a gyermekét a nevelési év kezdő napjától, minimum napi négy órára, amikor a gyermek betölti az ötödik életévét. Az óvodai foglalkozásokat oly módon kell megszervezni és biztosítani, hogy az óvoda a szülők igényei szerint eleget tudjon tenni az óvodai neveléssel, a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatainak.

A törvényben meghatározott óvodai feladatok ellátásához igénybe vehető heti időkeret ötven óra, melyet indokolt esetben meg kell növelni a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokhoz szükséges idővel. (A közoktatásról szóló 1993.évi LXXIX.törvény 24.§.)

Az óvodai ellátások közül ingyenesen lehet igénybe venni az óvodai foglalkozásokat, szükség esetén a logopédiai, dyslexia-megelőző foglalkozásokat, és a sajátos nevelési igényű gyermekeknek szervezett napi két órás felzárkóztató programokat. Nem kell térítési díjat fizetni a rendszeres egészségügyi felügyeletért, valamint a szolgáltatások igénybevételekor az óvoda létesítményeinek és eszközeinek használatáért sem. Nem vonatkozik ez a szabály a nem helyi önkormányzat, illetve nem állami szerv által fenntartott óvodákra, ahol az elhelyezésen kívül egyéb címen is díjat kérhetnek.
(A közoktatásról szóló 1993.évi LXXIX.törvény 114.§.)

A gyermekek napközbeni ellátását biztosító helyi önkormányzat, illetve állami szerv által fenntartott óvoda az alapellátásként nyújtott szolgáltatások közül csak a gyermekétkeztetés igénybevételéért kérhet térítési díjat. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek után az intézményi étkezési térítési díj 100 %-át kedvezményként kell biztosítani.
(A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. Törvény. 148.§.)

T r é f i 2009.09.18. 22:50:07

Lépcsőn jöttem, lépcsőn mentem, aranygyűrűm elvesztettem. A nap felkapta, a hold elhagyta. Mi az?
:D

egykismama 2009.09.19. 08:55:18

@T r é f i: harmat;
hasonló korú lehet a Te gyereked is, az enyém most ment elsőbe :-)

Beatrix72 2009.10.13. 18:42:17

Rizspalánta
Kínai Magyar kétnyelvű óvoda és bölcsőde

Új Családi Napközi nyílt Budapest egyik legszebb részén a Római parton.

Szakképzett óvodapedagógusok és csecsemő gondozónők biztosítják a gyermekek zavartalan testi, lelki és szellemi fejlődését.

1- 3 éveseknek bölcsődei ellátás
3- 7 éveseknek óvodai ellátás
7-14 éveseknek délutáni napközi

7-19 óráig vagyunk nyitva.
Több napos, folyamatos, éjszakai felügyeletre is van lehetőség, akár hétvégén is!

Nyelvoktatást szervezünk gyermekeknek korosztályonként, angol,kínai és olasz nyelvekből!

www.rizspalanta.hu/
süti beállítások módosítása