Hol jó lakni? Hogy jó lakni?

A középiskola befejezése után a főiskolai, egyetemi tanulmányok vagy egy új munkahely messze sodorhat a szülői otthontól és egyben közelebb léphetsz az önálló élet felé. Ha jelenlegi lakóhelyedtől távol folytatod életedet, központi kérdéssé válik, hogy hol fogsz lakni és mennyibe fog kerülni.

Kollégium, albérlet, saját lakás? Melyik a legjobb megoldás?
Hogy melyiket érdemes választani, az mindig az adott helyzettől függ: mennyire tud a család segíteni, mennyire bízik a szülő, van-e lehetőség esetleg pótlólagos jövedelemszerzésre. Bármelyik mellett is döntesz, a családi kasszát érinteni fogja.
 

Kollégium
A kollégium – az iskola közelsége miatt – kevesebb utazással könnyítheti meg mindennapjaidat. Előny, hogy a kollégiumok az élet alapvető szükségletei mellett (étkezés, tisztálkodás, mosás, takarítás) – lehetőségeikhez mérten – igyekeznek a tanuláshoz szükséges feltételeket (esetleg külön tanulószoba, könyvtár, számítógép-hozzáférés internet-hozzáférés) is biztosítani. Mindezt – a kollégium felszereltségétől függően –költségtérítés megfizetése mellett veheted igénybe, mely 8 ezertől akár 25 ezer forintig is megterhelheti havonta a pénztárcát.
A döntésnél nem elhanyagolandó az itt folyó nyüzsgő közösségi élet sem, amely – megfelelő önfegyelem esetén - ösztönzőleg is hathat tanulmányaidra (jegyzetek, vizsgainfók beszerzése), mégis sokaknak nem tud kellő nyugalmat biztosítani a hatékony tanuláshoz.
A tervezésnél kiszámíthatatlanságot jelenthet, hogy a férőhelyek száma korlátozott, sokszor feltételhez kötött a bekerülés, a bentlakás (lakhely és iskola közötti távolság, szociális helyzet, tanulmányi átlag). Ha szerettél volna koleszos lenni, de nem sikerült, érdemes várólistára iratkozni: mindig vannak kiköltözők egy jobb lehetőség (albérlet, saját lakás) reményében.
 
Albérlet
Az albérlet talán nagyobb nyugalmat biztosíthat, mint a kollégium, de ez az árban is megmutatkozhat. Albérleti díjak tekintetében – országos szinten – nagyobb különbségek mutatkoznak: 30 ezertől a határ a csillagos ég. Így nem ritka, hogy hárman-négyen összefognak, és együtt bérelnek egy lakást. Jellemzően a főiskolához, egyetemhez közeli, 2-3 szobás főbérlő nélküli, alacsony rezsivel rendelkező, berendezett, elfogadható állapotban lévő lakások a legkelendőbbek. Ha ezekről esetleg lekéstél, vagy drágának tartod, érdemes a – közlekedés szempontjából könnyen megközelíthető – közelebbi településeket is figyelembe venni, hátha kevesebből is megoldható a lakhatás. Nem ritka, hogy a fiatal - szintén főiskolás, egyetemista vagy pályakezdő – lakástulajdonos keres maga mellé albérlőt jövedelem-kiegészítés és költségmegosztás érdekében.
 
Saját lakás
Diákszemmel tekintve előnyeit, hasonló az albérlethez, csak ez már a családi vagyon része. Korábbi években a szülők diákgyerekük lakhatásának megoldása érdekében sokszor lakásvásárlás mellett döntöttek, akár hitel igénybevételével is, arra hivatkozva, hogy esetleg egy bérlőtárssal megoszthatók lesznek a lakásfenntartási költségek és a törlesztő részlet, továbbá az ingatlanárak emelkedése miatt a lakásvásárlás jó befektetésnek számított. A válság hatására szigorodó hitelfeltételek, az elvárt magasabb önerő, a devizahitelek árfolyamkockázatai és a forinthitelek magasabb kamatai valamint az ingatlanárak csökkenése, az ezév július elsejétől megemelkedett áfa, a jövőre tervezett vagyonadó visszavetette a vásárlások mennyiségét.
 
Érdekes lehet a lehetőségekkel és számokkal játszani: 
Szerinted megéri-e
  • hónapokon, éveken keresztül költségtérítést fizetni kollégiumi elhelyezésért?
  • hónapokon, éveken keresztül albérleti díjat és rezsit fizetni?
  • meglévő tőkét befektetni és hozamaiból vagy annak kiegészítésével albérletet fizetni?
  • meglévő tőkéből lakást venni, hogy ne kelljen albérleti díjat fizetni?
  • meglévő tőke vagy a család meglévő ingatlanjának fedezetként történő bevonásával lakást venni hitelre és törlesztő részletet fizetni, hogy ne kelljen albérleti díjat fizetni?
  • meglévő lakás eladásából szerzett tőkén több ingatlant venni, hogy ne kelljen albérleti díjat fizetni?
  • albérlőt vagy társbérlőt fogadni?
  • meglévő lakás eladásából szerzett tőkét befektetni és hozamaiból vagy annak kiegészítésével albérletet fizetni?
  • meglévő lakás bérbeadásával jövedelemhez jutni és abból egy kisebb bérleti díjú lakásban megoldani a lakhatást?
  • a lakhatásért kifizetett pénzre úgy gondolni, mint befektethető tőkére?
 
Kiváncsian várom tapasztalataidat, ötleteidet, javaslatodat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladipenz.blog.hu/api/trackback/id/tr691354481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gulyás Ágota 2009.09.02. 20:03:54

Nekem szerencsém volt, ott tanultam tovább ahol laktam, így nem kellett koleszba és albérletbe mennem. Suli után otthon várt a finom "mami-hami", gond egy szál se. Már kezdek nosztalgiázni....

KePe 2009.09.02. 20:45:44

mindenütt jó, de otthon olcsóbb :-))

hitel3s 2009.09.02. 21:23:01

meglévő tőkém nincs, albérletet fizetni éveken keresztül nem túl vonzó cél, ha van lehetőség hitel felvételére, mindenképp érdemes elgondolkodni annak kihasználásán. De ez felelősség is, nem csak függetlenség. Albérlet előnye, hogy kevésbé kötött, kalandra vágyóknak ideális:)

mihaszna28 2009.09.03. 19:29:39

hárman béreltünk egy albérletet 1 évig, utána bementünk a koleszba. Egyrészt anyagi okok miatt, másrészt a tulaj kirúgott bennünket a lakásból :-)))

S.Emma 2009.09.04. 15:11:32

@Gulyás Ágota: Jó, ha a szülői hátteret már időben (és nem utólag) értékelni tudjuk. Mások súlyos pénzeket fizetnek. Aki teheti, inkább tegye ezt félre. Szülőként is érdemes ezt igy végiggondolni: más helyzetben más költségeket is meg kellene fizetni. Ha ennek csak a felét félreteszi, máris szert tehet egy kisebb megtakaritásra.

Gulyás Ágota 2009.09.04. 19:00:18

Örülnék ha majd szülőként minimum ugyanazt a támogatást megtudnám majd adni a tanulmányokhoz és azután, mint amit én kaptam. Most még nem látom ennek anyagi lehetőségét. A félreteszem, megtakarítom nálam még rendszeres :-))

HansHuber 2009.09.05. 13:37:57

Én is ott tanultam, ahol laktam. De emlékszem, az osztályunk 80%-a más városból és településről jött. Ők mind koleszosok voltak. És bizony az már akkor sem volt olcsó, nem beszélve az albérletről. Szülői támogatás és megfelelő anyagi háttér nélkül nagyon nehéz. Az unokatestvérem pár éve Pécsen tanul, neki az édesanyja vett induláskor a közelben egy garzon lakást - természetesen hitelre. Ők is úgy gondolkodtak, hogy jobb egy saját tulajdont finanszírozni, mint albérletet fizetni. Ami ráadásul nem mindig tartós - főleg, ha a tulaj egyik pillanatról a másikra meggondolja magát. Ismerősömmel is ez történt, pedig rendesen fizették az albérletet, és soha nem volt velük gond. Rövid időn belül mégis új albérletet kereshettek.

DonVitoCorleone 2009.09.05. 17:39:57

A mi családunk nagyon szorgalmasan tanul, például a kis Carlo már ötből háromszor lelövi a tornácról a sörösdobozt. Igen szorgalmas és tanulékony, azt hiszem veszek is neki egy jobb puskát.

K.I.T.T. 2009.09.05. 22:29:04

@DonVitoCorleone: mi a kiképzés céja? diploma után nem is merek belegondolni, hogy mi lesz :)) :-O

DonVitoCorleone 2009.09.05. 22:35:09

@K.I.T.T.: hát mi lenne? Ötből öt. A diplomamunkát pedig külföldön végzi, előre elhatározott célra és (menekülési) tervvel. Siker esetén megdicsérem.

Tücsi74 2009.09.06. 08:53:30

@Gulyás Ágota:
Suli után? Csak jussunk el addig, hogy tanulmányokra lehessen költeni. A kisiskolában már annyi bőrt húznak le a szülőkről... Csak egy 1 osztályos tankönyv-, tanszercsomag meghaladja már a minimálbér összegét...
És még, hogy ingyenes az iskola?????

Gulyás Ágota 2009.09.06. 08:58:22

@Tücsi74: mint az ingyenes egészségügy, ha nem viszed be a gyógyszered és a wc papírod akkor sz...rban maradsz :-))

HétVezér 2009.09.06. 22:15:13

Sokan választják a koleszt. Mert erre telik anyagilag, mert valljuk be, talán ez a legolcsóbb megoldás. De nem biztos, hogy a legkényelmesebb, és a legmegfelelőbb a tanuláshoz. Egyrészt a koleszok ma Magyarországon olyan lepurtyanktak, hogy a penészes faltól a kieső ajtóig mindennel lehet találkozni. Mégis kérnek érte pénzt, van ahol nem is keveset. De felújítani, legalább egy egészségügyi festést elvégezni, na az már nem is jöhet számításba. Pedig, ha belegondolunk, a minél jobb komfortérzet segíti a tanulmányi eredményeket is.
De a mai válságban többek között ez lesz a legutolsó, amihez hozzányúlnak. Sajnos!

Ingyom.Bingyom 2009.09.07. 18:04:04

@HétVezér: Szia HétVezér, én biztos nem adnám a gyermekemet koleszba. Nemcsak mert az intézmény van lepukkanva, hanem a 'bentlakók' is (tisztelet a kivételnek). Sok rosszat hallottam barátoktól és ismerősöktől. Tanulás helyett buli buli hátán, utána meg az energia italok, hogy ne aludjanak el az órákon. Cigi, drog és még ki tudja mi van ott. Én a kolesz helyett inkább más megoldást keresek. Ha minden kötél szakad, inkább veszek a gyereknek egy kisebb méretű lakást. Később az jól jön majd. Ha férjhez megy, indulásnak is jó lesz. Ha befejezi a tanulmányait és haza költözik, akkor befektetésnek is jó, mert kiadható albérletbe. Jut eszembe, nincs valamilyen jó hitel konstrukció arra, hogy jó pénzen hosszú futamidőre, kedvező kamatozással és alacsony törlesztő részlettel hitelt vegyen fel az ember, a fedezet pedig maga a lakás?

HansHuber 2009.09.07. 18:08:15

@Gulyás Ágota: Ez nem csak az egészségügyre és az oktatásra igaz. Van olyan munkahely, ahol, ha elfogy a készlet, vihet a dolgozó maga, ha a szükség elszólítja. Ezt nevezem univerzális öngondoskodásnak. Zseniális!

S.Kálmán 2009.09.11. 17:01:50

A kollégium is olyan mint a katonaság. Pár év elteltével már csak a jó emlékek maradnak, azokon röhögünk. És sok barátot, ismerőst, havert jelentett, sokkal igen váratlan helyen futok össze és egyből előjön néhány koleszos élmény, csodák csodájára egy-két koleszos csaj neve is előjön már a beszélgetés elején :-))

KePe 2009.09.11. 23:45:28

@HétVezér: Több féle megoldás is van a kollégiumok terén.
Az általatok lepukkantnak (valós állapot) jelzett kollégiumok átlag 9-10 e Ft/hó (4 személy/szoba) körül vannak, míg az újjonan felépített úgynevezett diákotthonok havi 25-30e Ft/hó (2 személy/szoba).
Mindkét változathoz volt szerencsém kipróbálni. De valami miatt szinte kivétel nélkül úgy gondoltuk, hogy a régi változat jobb volt, mint az IK*A bútorokkal felszerelt és már fél év után eléggé megsínylett diákotthon. Az olcsóbb változatban kis szobában voltunk négyen, cuccaink egymás hegyén hátán, kényelmetlen, de ennek így kell lennie!! Tény a diákotthonban sokkal jobban próbálják az új hatást fenntartani, mely szigorúbb szabályokat jelent. De egy főiskolai egyetemi kollégium tényleg nem a non-stop tanulásról szól...
Erre terjedt el az a vicc, hogy kérdezi egyik hallgató a másiktól, hogy te tudsz atomerőművet építeni? Válasz: Miért holnap lesz a vizsga?? De az energiaitalos és kávés életre a főiskolai tanárok is nagy mértékben hajszolják a hallgatókat. Nem jellemző a rendszeres tanulásra való igény (sőt!), arra nevelik az embereket, hogy gyorsan és váratlan helyzetekben is képes legyen nagy mennyiségű anyagot feldolgozni.
Felsőfokú tanulmányok alatt tényleg nem ritka az sem, hogy saját lakást vesznek a szülők, jellemzően tényleg "nyugodtabb" élet valósítható meg. Ennek költsége mondjuk legyen havi 80-100 e Ft/hó (önerő mértékétől függően). Mára már több olyan hitelkonstrukció is létezik, ami önerő nélkül is lehetővé teszi a lakás vásárlását.
De azért azt nem szabad elfelejteni, hogy a főiskolás évek az utolsók, amik lehetővé teszik a legszabadabb életet. Kár kihagyni!

Megj.: saját lakásból vagy albérletből nagyobb az esélye, hogy valaki alkoholhoz, drogokhoz nyúl, mert sokkal nehezebb kapcsolatot kiépíteni, és tapasztalataim szerint többen így próbáltak társaságot találni, kollégiumban ez szerintem egyáltalán nem törvényszerű

Azt mondjátok meg, hogy miért van az, hogy általában az lakik kollégiumban, aki megtehetné, hogy saját lakást vegyen?? (Vállalkozó gyermeke, 200 km-re bejelentett nyaralóban van az állandó lakcím, lakhatási támogatás, ösztöndíj, szociális támogatás stb.)

DonVitoCorleone 2009.09.12. 06:26:36

@KePe: Azért fiam, mert így könnyebb az anyagot terjeszteni, mintha állandóan be-ki kellene járogatni és a portán belógni. A család pedig sokat ad arra, hogy a gyerek aki tanul annak ne kelljen sokat fáradni, capisco?

Frank Erika 2009.09.13. 21:50:29

@KePe: Szerintem azért a vállalkozó gyereke lakik kollégiumban mert
1. a vállalkozók tudják, mi a takarékosság (ezért takarékoskodnak pl. az APEH befizetésekkel is)
2. ő az, aki jogosult rá (az egy főre jutó nettó jövedelem minimálbér alatt van a családban)...
Hogy a BMW és a villa hogy jött össze? Hát Magyarországon folyamatosan történnek ilyen csodák...

kriek lambic 2009.09.18. 08:56:33

A téma aktuális. Miért? Mert most szeptember közepén becsöngettek az egyetemistáknak és a főiskolásoknak is. És bizony nem mindenki rendelkezik lakással, vagy van albérlete. Ha ez nincs, marad a kolesz. De ez sem garancia, mert komoly harc folyik a kollégiumi helyekért, ami csak 12 hónapra szól. A kérelmeket pedig elbírálják. Mégpedig szigorúan!

És mibe kerül a kolesz? Lássuk csak! Az átlagár 10.000 Ft alatti, ezért 2-3-4 ágyas szobát kapunk. Ha egyedül szeretnénk egy 4 ágyas szobát, akkor akár 40.000 Ft-ot is fizethetünk érte. Persze havonta. Diákhitel megoldás lehet ennek finanszírozására. Államilag finanszírozott képzésben max. 5 hónapra 200.000 Ft, költségtérítéses képzésnél ez az összeg 250.000 Ft. Persze meghatározott feltételek mellett.

bluesilver 2009.11.27. 02:44:35

Szeretném kikérni a véleményetek a következőről.
Én a szüleimnél élek Budapest agglomerációjában, ahonnan vonattal tudok bejutni a fővárosba kb fél óra az út. Van bent Pesten egy szüleimtől kapott másfél szobás lakásom, ami most ki van adva albérletbe. Ennek díjából fedezem az összes költségemet, kivéve a kaját, amit anyukám főz :) Az egyetem Pesten van. A gondom az az, hogy nagyon szívesen beköltöznék a saját lakásomba részben azért mert közelebb van a sulihoz, illetve legfőképp azért mert azért annak meg van a saját feelingje, hogy külön élsz a szülőktől, ráadásul a saját lakásodban. Csakhogy ha beköltözök elveszik minden "jövedelmem", mert ugye nincs kiadva a lakás, illetve még nekem kéne iskola mellett előteremteni annyi pénzt, amiből tudok rezsit fizetni (kb 20.000 Ft./hó) meg persze amiből tudok enni, inni, szórakozni vagyis élni. Szóval szabadság vs. anyagi biztonság? Ezen vacilálok már egy jó ideje. Nagyjából számolgattam és havi 80 ezer forintra saccolom a megélhetésem: 20e a rezsi, heti 10e a kaja és a maradék 20 a minden egyéb. Sajnos ennyit nem lehet felvenni diákhitelre, mellette kéne valami melo még akkor is, ha szüleim támogatnának valamennyivel.
A fő kérdés tehát: Szerintetek lehet suli mellett valami olyan melot találni, amiből 20-30 ezret megkeresek havi szinten? Ja és az éjjeli teszkós árufeltöltés szerintem hosszútávon nem kivitelezhető.
Vagy akár kérdezhetném úgy is: Ti elköltöznétek a szüleitektől a saját lakásotokba, vállalva a szerényebb anyagi helyzetet, a sokkal nagyobb szabadságért cserébe?

hitel3s 2009.11.27. 18:30:34

-alapíts vállalkozást, talán diákként még az alapítás és a működtetés is kedvezőbb feltételekkel valósítható meg
-gyűjtsd össze ismerőseid, építs csapatot
-keress terméket, hozd össze az érdekeket
-maradj otthon, amíg lehet, mert megtakaríthatsz
-ha megtakarítasz előbb lesz saját lakásod

fickó34 2009.11.27. 19:53:51

@bluesilver: Utolsó kérdésedre könnyebb a válasz. Én is elköltöztem, úgy ahogy írtad, szerényebb körülményeket is vállalva.
És bizony kellett találnom valami plusz pénzes melót, hát az szörnyű volt. Semmi pénzért maximális munkamennyiséget vártak el. Dolgoztam én is éjszaka, de azt rövid ideig bírtam. Végül a barátoknak segítettem be, voltam CD boltban, árultam zoknit és brókerkedtem. Abból volt a legtöbb pénzem. A haver kitanított a szakmai szövegre, felhajtottam pénzes palikat Ő szerződött és fizetett utána jutalékot. Volt néhány pénzes hónapom amiből félre is tudtam tenni. Főiskola után azonban a szakmámban sikerült elhelyezkednem és egyenesbe jöttem.
Kívánom Te is találd meg a kiegészítő jövedelmes munkát.

S.Emma 2009.11.27. 23:02:29

@bluesilver: Szerencsét próbálhatsz diákmunkát közvetitő hálózatoknál... Sajnos ebben nincs tapasztalatom, de van több olyan ismerősöm, aki pénzkeresés miatt átiratkozott levelezőre, ... A kezdeti lelkesedés gyorsan alábbhagyott. Volt, hogy ez az utolsó évben történt - nem volt egyszerű történet, de volt olyan is, hogy visszakérte magát az illető nappalira. Munka mellett tanulni nem egyszerű...

Mindenesetre, előtte és/vagy közben nézd meg mi szól a "szabadság" mellett és mi szól az "otthon" mellett. Vhogy igy:

Pro - szabadság: lételemünk, van egyfajta kényelme, esetedben saját lakásodban lakhatsz, ...
Kontra - szabadság: drágább, tud kényelmetlen lenni, hiányzik az otthon, ...

Pro - otthon: esetedben nincs messze, tud kényelmes lenni, anyagilag biztos, pénzt hoz a konyhára, időt ad a tanulásra!!!, ...
Kontra - otthon: tud kényelmetlen lenni, ...

Pro - munka: pénzt hoz a konyhára, ...
Kontra - munka: időt vesz el a tanulástól!!!, nehéz jól fizető helyet találni hosszú távra, nehéz jó helyet találni hosszú távra, ...
süti beállítások módosítása